24 januari 2012

Kläder för vintercykling?

I lördags hade dom en liten träning på Allebike som jag inte kunde vara med på. Det fick mig dock att fundera lite på vad jag har att ta på mig om det är kallt. Igår kväll var det konditionsträning i skidspåren runt Ymerstugan, där hade jag gärna varit med men jag var även där osäker på klädseln.

Jag gick ändå ner i källaren igår och letade fram längdpjäxorna, hittade dom i samma påse som dom legat de senaste 10 åren och tog med upp till hallen. Satte mig och provade dom - passade fint. Dessvärre fastnade sulan i golvet. Tydligen var skorna så gamla att gummit i sulan hade vulkat upp sig eller nå't, så det var en härligt halvkletig sörja som gick att bryta upp i delar. Vete f-n hur det blir nu. Skidåkning känns bara halvaktuellt om jag blir tvungen att köpa nya pjäxor( ser nog ut som att jag i så fall måste köpa skidor också då jag har gamla prylar med gamla råttfällebindningar, verkar som pjäxorna som säljs nu är för nyare bindningstyper). Bättre lägga dom pengarna på träningskläder - och det var ju där detta inlägget började.

Längst in hamnar i vanlig ordning bibs och tröja i funktionsmaterial. Utanpå tröjan en varm tröja i - tja, vadå? Går det bra med en tröja i bomull där? Den suger åt sig fukten som funktionströjan transporterar ut, blir det rätt? Eller Craft-underställ? Men det släpper väl också igenom fukten? Nej, jag tror på bomullströja med lång ärm. Och utanpå den en jacka av något slag. Jag har en halvvarm jacka som jag tror skulle kunna funka. Vinden stoppar den och den värmer lite grann. Den är ingen regnjacka - stoppar väl ett duggregn men inte mer. Som sagt - jag tror den funkar.

Då har vi överkroppen klar - vad gör man med benen? Utanpå bibsen kan jag nog dra ett Craft-underställ, eller ett par jogging-tights. Men vad tar jag utanpå dom? Där går jag bet. Får väl kolla med cykelgalningen vad han brukar ha när han cyklar till jobbet. Bra grejer för cykling kanske går använda vid skidåkning också. Däremot gäller inte nödvändigtvis det omvända då man kan ha löst åtsittande byxor vid skidåkning men jag vet inte hur det funkar vid cykling. Jag skulle kunna ta termobyxorna och sticka ut på skidor men jag tror inte det funkar på cykeln. Så för att kunna vintercykla behövs troligen något för att värma benen - och ett par dubbdäck till den cykeln, om jag inte nöjer mig med att cykla grusväg med pendlarjätten. Är dock skeptisk till det alternativet, då jag hade mycket problem med att fötterna halkade av tramporna när jag cyklade hem igår eftermiddag.

Fötterna, ja - cykelskorna är ju inte direkt varma. Väldigt tight passform också, så några tjocka strumpor går inte i. Dags att köpa skoöverdrag kanske, då kan jag ju slippa bli så blöt om fötterna på höstträningarna också. Om det funkar med samma överdrag som köld- och fuktskydd?

Summering:
- benen: benvärmare ca 250 SEK
- fötterna: skoskydd ca 200 SEK
- dubbdäck ca 1000 SEK
- händerna: handskar ca 200 SEK
SUMMA ca 1500 SEK

Tja - det blev ju inte gratis. Ett skidset kostar minst 1500 SEK, så det är ju ungefär samma. Nja - det tål att funderas på ett tag till. Det är varmt och skönt i källaren där jag tränar nu...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar