23 augusti 2013

Skillnad mellan känsla och verklighet...

Den senaste tiden har det inte varit mycket hårdträning för min del. Jag har haft annat för mig, prioriterat familjen osv. Idag kom jag till slut iväg på ett pass. Jag struntade i uppvärmningen och rullade direkt ner till Haléns för ett ryck upp till Ryssby Klint. Kände mig ruskigt stark, stod upp i början och trampade hårt så låren brände, gjorde sedan allt för att inte tappa farten helt när orken tröt. Tyckte verkligen jag jobbade bra men efteråt visar klockan något helt annat. Rekordet är 3:08, min bästa tid är 3:43. Idag tog det 4:13 . Men det är inte så konstigt när man rivstartar på låg puls.
Nå, jag fortsatte kämpa på resten av passet, lyckades hålla en rätt hög puls genom hela. När jag kom till Björbobacken tog jag i där också och lyckades förbättra mitt personbästa från 3:43 till 3:39. Fantastisk höjning, särskilt med tanke på att en raket vid namn Simon Gabrielsson i Juli satte ett nytt rekord på 2:40. Känns helt utom räckhåll. Men om jag bara kan fortsätta bättra mitt eget pb är jag nöjd.
Nerfarten i liftspåret gick idag för första gången utan stopp och avstigningar. Se där - en positiv utveckling!
Totalt var jag ute i lite drygt en timma och snittade c:a 80% av min maxpuls. Får man väl vara lite nöjd med.

Igår var jag ute på en MTB-tur med junior, han har den senaste tiden börjat visa lite mer tåga och vilja att anstränga sig på cykeln än jag sett tidigare. Bl.a. kämpade han igår med en backe som han hade bestämt sig för att klara. Det gick - på åttonde försöket. Sen åkte han ner och skulle klara den igen. Denna gång tog det ungefär 20 försök...
När sonen är så pigg på att cykla får jag ta alla chanser att ta med honom ut - även om det innebär att jag tränar mindre. Spelar inte så stor roll - jag har inget träningsprogram att följa ändå och cyklar för att det är kul. Att ta i så man får blodsmak är ett sätt att få extra krydda på det, ett annat sätt är att njuta av hur sonen utvecklas. Och i valet mellan dessa vinner alltid alternativ 2!
Den lille kämpen under Hallby-stafetten förra året

16 augusti 2013

Ny bakbroms monterad och premiärkörd!

Japp, så var den kassa Formula-bakbromsen bortplockad och en Avid Elixir 5 monterad i stället. Jag hade ju planer på Shimano XT, men det gick enklare att få tag på Avid-bromsen. Premiärturen blev en liten upptäcksfärd i skogarna norr om Hestra-området. Nya bromsen kändes kanon. Lite längre slag på spaken från ingrepp till låsning, lite mer kraft för låsning, men skön känsla och lättdoserad efter ett par bromsningar.
Garmin från turen:

13 augusti 2013

Dålig fart...

Just nu är det ingen vidare fart på vare sig mitt bloggande eller cyklande. Bloggandet har jag kommenterat tidigare, det mindre cyklandet har hängt ihop med semesteraktiviteter och tekniska problem.
I lördags skulle vi hälsa på ett par vänner i Viskafors, en liten ort strax utanför Borås. Jag tyckte det kunde passa med en cykeltur dit medan hustru och son åkte bil. Jag har åkt i skogarna två gånger, ledsagad av en annan vän. Tänkte jag skulle klara att hitta stigar på egen hand denna gång. Det gick - nästan... Turen var 17km lång och tog 1h 22min, varav 1.5km tog 30min - en "promenad" genom en blandning av tät barrsnårskog och myr. I båda miljöerna var det bra att ha cykeln med - i snårskogen sköt jag cykeln framför mig för att bana väg, på myren hade jag cykeln som stöd för att inte sjunka ned. Tack vare det tog jag mig praktiskt taget torrskodd över.
Nåväl - fram kom jag, till slut. Det var dock jobbigt då jag endast hade frambroms. Igår tog jag mig därför an uppgiften att än en gång lufta bakbromsen, något jag fått göra lite väl tätt senaste tiden. Nu fick jag förklaringen; ett membran i huvudcylindern har pajat så när jag tryckte i bromsolja nere vid bromsoket läckte det ut vid handtaget. Lite studier på nätet visar att det är ingalunda unikt när det gäller Formula R1. Det tycks dessvärre inte som det är vare sig billigt eller enkelt att åtgärda så det lutar åt en ny bakbroms. Då är frågan vad man ska ha. Tror det blir en Shimano XT - verkar ge bra stopp för pengarna. Återkommer när bromsbytet gjorts.

Avslutar med att bjuda på Garmin-info från min vilse-tur: