29 november 2012

Idag vann jag - efter en pytteliten kompromiss...

Idag tänkte jag att den inre veklingen skulle få lida. Jag började med en lite annan uppvärmning - 4 min 160W, 4 min 200W, sedan 12 min 240W. Det var rätt OK - pulskurvan planade ut strax under 180, kändes som jag kunde hållit den nivån rätt länge. Efter ett kort naturbesök en trappa upp drog jag sedan igång själva arbetspasset. 15 min långt ger 90s på varje effekt. En "snäll" startstapel på 240W, sedan 280W och 320W om vartannat i 13:30. Ett snabbt stopp för att notera distans och kalorier, sedan upp igen. Den inre veklingen tyckte jag skulle dra ner på effektnivåerna lite, men jag vägrade lyssna. På andra 320W-stapeln försökte han komma dragandes med håll igen, men denna gången lurade jag honom genom att hyperventilera i några sekunder. Näst sista 280W-stapeln tyckte han jag skulle lägga av, men då sänkte jag till 240W och kunde sedan köra klart enligt plan. Så där fick han ge sig! HA!
Dagens effektkurvor.
Och dagens pulskurva. Snitt 172, max 194 (87% / 97%)

27 november 2012

Den vekes seger över optimisten

Idag var det dags för ett långpass på Crosstrainern igen. Jag kände mig pigg och stark och tyckte det var dags att lyfta nivån lite från förra långpasset. Det kunde väl gått om jag inte hade gjort som vanligt och överdrivit. Jag startade som förra passet, men efter den första toppen på 280W gick jag inte ner till 240W utan höjde till 320W i stället. Det höll i 3 minuter, se'n var jag tvungen att sänka till 240W för att överhuvudtaget kunna fortsätta. Efter det varierade jag mellan 240W och 280W, 6 min i taget. Under 280-passen var den inre veklingen i farten igen och tjatade om mindre belastning, men jag vägrade lyssna. I stället funderade jag på att straffa honom genom att fortsätta på 280W när det var dags att sänka. Nu gjorde jag inte det - och tur var väl det. När jag kom in på det sista 280W - passet tog det inte lång tid innan den lille tog fram ett oschysst vapen kallat "håll"! Det var bara att erkänna sig besegrad. Jag försökte sänka till 200W och köra vidare, men det gick inte. Det gjorde för ont. Bara att kliva av.

Så idag vann han. Men jag gav honom en bra kamp - det känner jag i de brännande låren.
Dagens pulskurva. Snitt 178, max 191 (89 resp 95 % av maxpuls).
Vi var förresten på "Gymintro" på Sportlife igår kväll. En timme under vilken vi fick lite tips om hur man använder några av alla maskiner som finns på gymmet. Kändes rätt OK. Frågan är väl när vi ska ha tid att sticka iväg tillsammans och träna. Finns risk att det inte blir så många gånger. Men det är ju kul att ha prövat.

Nå,nu är det dax att duscha och sova så man är redo för jobbet i morgon. Nattinatt!

24 november 2012

Långt, lugnt CT-pass

Ville egentligen cyklat idag, men omständigheterna ville annorlunda. I stället blev det ett pass på crosstrainern.  Tog det normala uppvärmningspasset men förlängde det från 15 till 60 minuter. Det innebar att respektive effekt-
Dagens upplägg var en vågkurva på 200W - 280W.
Dagens pulskurva.
stapel blev 6 minuter lång. I praktiken gav det en uppvärmning på 12 minuter, och när effekten sedan gick upp till högsta läget klättrade pulsen raskt över 180slag/min (90%). resten av passet häll sig sedan pulsen över 180, utom vid lägsta effekten. Jag försökte dock kompensera den låga lasten med en högre kadens och lyckades se till att jag bara droppade ner till 177-178. Näst sista passet var jag dock lite ofokuserad och sjönk lite lågt. Avslutade dock med en spurt, sista 5 minuterna gick i 100-kadens utan att det kändes så värst tungt. Totalt sett alltså ett riktigt bra pass med snittpuls på 178.
Jag lovade för ett tag sedan en bild på min träningsplats - här kommer den:
På den kullvälta stolen visar laptop:en världscupen i MTB. Bra inspiration!

20 november 2012

Att besegra den inre veklingen...

Körde ett pass på crosstrainern idag. Började med 15 minuters uppvärmning på måttliga 200/240/280 W. Efter 4-5 minuter började den inre veklingen(den där rösten som tycker det är jobbigt och hittar på alla möjliga motiv för att man ska avbryta träningen) tjafsa om att det nog inte var någon bra idé att träna idag, lika bra att sluta. Nu gick jag inte med på det, utan fortsatte oförtrutet. Gick sedan in på ett intervallpass som även det var väldigt jobbigt idag. Fick ta armarna till hjälp för att klara alla intervallen - det var nästan att det blev totalstopp i andra lastpasset. Jag tog mig slutligen igenom och avslutade sedan med en 5 minuter längre nedvarvning än vanligt, bara för att straffa den där inre veklingen. Kanske han är tyst nästa gång!
Dagens pulskurva. 48 av 53 min över 80% av maxpuls. Där fick veklingen!

18 november 2012

Tränat i backen

Idag kl 10 skulle frugan ut på promenad med en bekant. Ett perfekt läge för mig att ta en sväng på min trogna aluminiumspringare. Det blev en sväng i halvfart bort mot Björbobacken. Där blev det först en repa uppför stigen till höger om vägen upp till parkeringen. Denna stig gick blandat. Min vana trogen växlade jag ner lite för mycket och tappade därmed farten totalt, vilket gjorde att jag blev för känslig för det dåliga greppet i höstlöven och spann loss när det gick segt över en sten. Fick sparka mig fram ett par steg innan jag kom igång igen, fastnade sedan en gång till på ett ställe jag brukar klara, men nu såg jag inte en hindrande sten under löven. Däremot klarade jag nästan hela sista delbranten, den brukar jag fastna i innan jag kommit halva. Så det var en del positiva toner.
Sedan var det dags för stora Björbobacken. Jag började lugnt, jobbade mig uppåt och gav mig f-n på att jag skulle klara bergshällarna. Det gjorde jag också - däremot tog det stopp efteråt. Någon hade kört bil i den mjuka backen och fixat till en lergrop där framhjulet tvärstannade. Bara att gå av och skjuta cykeln en bit.
När jag var på väg ner igen såg jag att någon hade rensat i gamla liftspåret, så jag rullade nerför där i stället för grusvägen. Härliga spår, dock vågade jag mig inte nerför värsta branten eftersom det mest såg ut som en nyplöjd åker. Ska jag ta mig nerför en vrålbrant sluttning vill jag inte vara rädd att framhjulet ska ställa sig på tvären när som helst.
Nästa sväng upp gick lite bättre, jag tog mig förbi lergropen men fastnade 5 m längre upp. Jag trampade framåt och rullade bakåt - inte mycket att göra där. Tog liftspåret ända uppifrån denna gången, jättefint var det. funderar på att försöka ta det uppför om det blir någon mer tur till Björbo innan vintern.

Hur kändes det annars då? Nja - jag hade flyttat klossarna längre bak för att se om det skulle påverka knäna. Det tror jag nästan det gjorde - men åt fel håll. Fick ont i högerknäet på vägen upp andra gången. Hela vägen hem fick jag ta alla motlut stående med tyngden över styret för att få knäet att jobba utan smärta. Så till nästa körning ska klossarna maximalt framåt i stället, så får vi se om det funkar.
Dagens Garmin-info:

17 november 2012

Om den andra träningen

Jag lade ju in en "tease" om att jag hade annan träning på gång. Det hanldade om ett erbjudande om en gratismånad på Sportlife. Kortet är fixat, men av skilda orsaker har det ännu inte blivit något pass. Hoppas komma igång snart.

12 november 2012

Färdigvilat!

Här har det varit tyst ett tag nu. Nästan två veckor, närmare bestämt. Det beror på att jag kände att jag behövde vila efter drygt 2 veckors hårdkörning med intervaller. Det verkar som det blev lite för mycket för mig med hårda intervaller 3 ggr / vecka. Jag hade tänkt köra det upplägget i 4 veckor, det blev lite drygt 2 veckor. Får se hur jag orkar denna gången. Nu har jag precis kört ett intervallpass där jag körde intervallerna på lägre kadens. Detta eftersom Crosstrainerns motstånd är elektromagnetiskt och har en maxeffekt på 400W. Med lite enkel fysik/mekanik och en räknedosa inser man att om jag kör 400W på 65 rpm i stället för 85 rpm tvingas musklerna producera 30% mer energi per varv, vilket alltså innebär att den kraft som krävs är 30% mer. På detta viset får jag alltså högre belastning på musklerna och bättre styrketräningseffekt. Det kändes...

Jag har lite annan träning på gång framöver, förhoppingsvis kommer lite info om det i morgon.
Dagens pulskurva. Av 48 min drygt 40 i Zon 4 eller 5.